Peygamber Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

peygamber çiçeğinin faydaları

Peygamber çiçeği diğer isimleri Mavi kantoron, Centaurea cyanusdır. Bileşikgiller ailesinden şifalı bir bitki çeşitidir. Özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetiştirilmektedir. 1 metreye kadar uzayabilen, bir yıllık olan Peygamber çiçeklerinin rengi mavi veya menekşe rengindedir.peygamber çiçeğinin faydaları

 

Peygamber çiçeği acı maddeler, tuzlar, glikozit, sarı madde, flavonlar ve mavi boya maddesi içermektedir. Türkiye’de Düzce, İstanbul, Kırklareli ve Sakarya illerinin sahil kısmındaki kumul sahalarda yetişmektedir.

Peygamber Çiçeğinin Faydaları;

  • İştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • Kirpiklerdeki kaşıntıları gidermeyi sağlamaktadır.
  • İdrar söktürücü etkiye sahiptir.
  • Nikris hastalığında oldukça faydalıdır.

peygamber çiçeğinin faydaları

 

  • Böbreklerdeki kumun dökülmesine yararı oldukça fazladır.
  • Bazı göz hastalıklarında kullanılmaktadır.
  • İshali geçirici özelliği bulunmaktadır.
  • Ağrıları kesici etkiye sahiptir.
  • Vücutta biriken zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
  • Vücuda rahatlık ve ferahlık verici özelliği bulunmaktadır.
  • Cilt bozuklukları, kızarıklık ve kaşıntılı deri hastalıklarını geçirmede faydalıdır.
  • Göğsü yumuşatıcı etkiye sahiptir.
  • Öksürük, nefes darlığı ve bronşite karşı faydası bulunmaktadır.
  • Kanı temizleyici özelliğe sahiptir.
  • İltihap giderici etkisi vardır.

peygamber çiçeğinin faydaları

  • Böbrek ve boğaz iltihabı olmak üzere iltihapları gidermeye yardımcı olmaktadır.

Peygamber Çiçeği Zararları Var Mıdır?

Fazla miktarda Peygamber çiçeği kullanıldığı takdirde kalbe zarar vermektedir. Hamile bayanların ve çocukların kullanması tavsiye edilmemektedir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Peygamber Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Peygamber çiçeğinin kullanılan kısımları çiçekleri ve yapraklarıdır. Gölgede kurutulan çiçekleri ya da yaprakları kaynamış suda demlenerek çayı yapılır. Banyo suyuna katılarak ciltteki rahatsızlıklara karşı kullanılabilir. Kozmetik alanında da kullanılmaktadır.

İlk Yorumu Sen Yaz

Yorum Yazın

Mail adresiniz görüntülenmeyecektir.


*