Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçının faydaları

TARÇIN Orta Doğu ve Güney Asya’da yaygın olarak küçük bir ağaç şeklinde bilinir ve bu ağacın kabuğundan elde edilir. Latince adı cinnamomum zeylanicum olan bu şifalı bitki, ülkemizde farklı isimlerle anılmaktadır. Çoğu bölgede darçın, darçin ve darşın boru tarçın, tatlı kabuk, lohusa kokusu, şerbet kokusu gibi adlarla da anılmaktadır. Baharat ,sıcak içeceklerimizi lezzetlendirmek ve çeşitli hastalıkların tedavisinde  doğal bir ilaç olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Tarçının Sağlığa Faydaları;

Tarçının yaygın kullanılmasının nedeni içerdiği sinamaldehid, sinnamil asetat ve sinnamil alkol adlı bileşenlerdir.

Vücudumuza Faydalarını Sıralarsak  Eğer;

Mucize baharat tarçın:

  • Cilt yaşlanmasını önlemektedir
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur
  • Soğuk algınlığını öı geçirir.
  • Mantar enfeksiyonlarını önler
  • Kemik sağlığına iyi gelmektedir
  • Yaşlanma karşıtıdır
  • Kasları rahatlatır
  • Hafızayı güçlendirmektedir
  • Şişkinlik ve hazımsızlığa iyi gelmektedir
  • Yüksek manganez içerdiği için adet öncesi sendromuna ve adet kramplarına iyi gelmektedir.

Tarçın

Tarçını Kullanabileceğimiz Yerler ;

Tarçını kabuk  veya toz şeklinde tüketebilir veya besin takviyesi olarak satılan tarçın kapsüllerini kullanabilirsiniz. Nezle ve grip gibi salgın hastalıkların kış aylarında yaygın olarak görüldüğü dönemler de vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için tarçın çayı içebilirsiniz. Tarçının hafızayı güçlendirme etkisinden faydalanmak için  tarçınlı sakız çiğnenebilir. Kas ağrıları yaşıyorsanız eğer 1 ölçek tarçın yağını 10 ölçek taşıyıcı yağlarla karıştırarak ağrıların veya kasılmaların yaşandığı bölgelere masaj yapılabilir.

Tarçının Zararları Var Mı Diye Soracak Olursanız Eğer;

Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi tarçının da fazlası zararlıdır. Bu yüzden hiçbir bitki aşırı miktarda kullanılmamalıdır. Bir alerjiniz varsa tarçın yada tarçın bal ikilisi kullanılmamalıdır. Ayrıca aşırı miktarda tarçın kullanımı ağız ve dudaklarda yaraların oluşmasına, ciltte tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir.

Karaciğer hastalıklarının oluşmasına sebep olabilir. Kan şekerini düşürücü etki yarattığı için ameliyat öncesinde ve sonrasın da kan şekerinin dengesini zorlayabilir. Cerrahi operasyon geçirecek kişilerin tarçın tüketimini operasyondan en az 15 gün önce bırakmaları gerekmektedir. Diyabet ilaçları, kalp ilaçları yada yüksek tansiyonunuz varsa herhangi bir ilaç alıyorsanız tarçın kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.